Bespovratna pomoć EU Srbiji od 178,5 miliona evra

Bez autora
Jul 24 2011

Potpredsednik Vlade Republike Srbije za evropske integracije Božidar Đelić i šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer potpisali su u Termoelektrani "Nikola Tesla" B u Obrenovcu finansijski sporazum o bespovratnoj pomoći Evropske unije (EU) Srbiji u iznosu od 178,5 miliona evra. To je novac koji su evropski poreski obveznici odvojili za podršku Srbiji na putu evropskih integracija, a projekti koji budu finansirani tim sredstvima više nego ikada će odgovarati potrebama naših građana i domaće privrede. Iz pretpristupnih fondova EU pomenutim sredstvima u našoj zemlji u ovoj godini biće finansirana 23 projekta. Neki od tih projekata biće i izgradnja sistema za prečišćavanje otpadnih voda u TE "Nikola Tesla" u Obrenovcu, izgradnja približno 200 kuća za izbegle i raseljene, revitalizacija Golubačke tvrđave, izgradnja pristupnih puteva za novi Žeželjev most u Novom Sadu, kao i izgradnja železničke obilaznice oko Niša.

Bespovratna pomoć EU Srbiji od 178,5 miliona evraPotpredsednik Vlade Republike Srbije za evropske integracije Božidar Đelić i šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer potpisali su u Termoelektrani "Nikola Tesla" B u Obrenovcu finansijski sporazum o bespovratnoj pomoći Evropske unije (EU) Srbiji u iznosu od 178,5 miliona evra.

To je novac koji su evropski poreski obveznici odvojili za podršku Srbiji na putu evropskih integracija, a projekti koji budu finansirani tim sredstvima više nego ikada će odgovarati potrebama naših građana i domaće privrede.

Iz pretpristupnih fondova EU pomenutim sredstvima u našoj zemlji u ovoj godini biće finansirana 23 projekta. Neki od tih projekata biće i izgradnja sistema za prečišćavanje otpadnih voda u TE "Nikola Tesla" u Obrenovcu, izgradnja približno 200 kuća za izbegle i raseljene, revitalizacija Golubačke tvrđave, izgradnja pristupnih puteva za novi Žeželjev most u Novom Sadu, kao i izgradnja železničke obilaznice oko Niša.

Oko 12 miliona evra biće upotrebljeno za jačanje vladavine prava u Srbiji, 26 miliona evra za reformu državne uprave, 18,5 miliona evra za prevazilaženje ekonomske krize i razvoj privatnog sektora, dok je 32 miliona evra namenjeno socijalnom razvoju i pomirenju između naroda u regionu. Za poljoprivredu će biti izdvojeno šest miliona evra, a za usaglašavanje sa pravnim tekovinama EU 31,3 miliona evra.

Potpredsednik Vlade Republike Srbije za evropske integracije Božidar Đelić je naveo da će u transport i modernizaciju železnica biti investirano 13,8 miliona evra, a u energetiku, zaštitu životne sredine i borbu protiv klimatskih promena 38,6 miliona evra.

Od 38,6 miliona evra namenjenih tim projektima, Unija donira 15 miliona evra za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Termoelektrani "Nikola Tesla" B, čime će biti unapređen kvalitet vode i tla u Obrenovcu i poboljšana zaštita životne sredine i u njegovoj okolini.

Današnje potpisivanje finansijskog sporazuma između Evropske komisije (EK) i Vlade Srbije za Nacionalni program Republike Srbije za 2011. godinu predstavlja petu tranšu sredstava u ukupnom iznosu od 1,4 milijarde evra, koje je EU namenila Srbiji u periodu od 2007. do 2013. godine.

Bespovratna pomoć za Nacionalni program za 2011. godinu koju je Unija dodelila Srbiji biće iskorišćena za projekte koji će pomoći Srbiji da realizuje reforme neophodne za buduće članstvo u EU.

Kako je precizirao šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer, ukupna pomoć EU Srbiji u ovoj godini će iznositi 202,5 miliona evra.

Zaključno sa ovim sporazumom, ukupna donacija EU Srbiji sada iznosi 2,2 milijarde evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik